Vuurwerkangst bij uw huisdier, sta er tijdig bij stil.

De jaarwisseling komt er weer aan en voor het thema “vuurwerkangst bij uw huisdier” willen en moeten we tijdig uw aandacht vragen. De periode rondom 31 december is voor veel huisdieren namelijk een hele angstige periode! Veel honden en katten zijn doodsbenauwd voor vuurwerk. Huisdieren zijn bang voor de knallen, maar ook de geur en de lichtflitsen spelen een belangrijke rol bij de angst die ze ervaren.

Vuurwerkangst bij honden is voornamelijk toe te schrijven aan (hard) geluid. De meeste puppycursussen proberen honden op jonge leeftijd al te laten wennen aan harde geluiden. Maar dit blijkt op latere leeftijd niet altijd afdoende. Bedenk hierbij dat een hond erg goed hoort. Uit onderzoek weten we dat een hond een frequentiebereik heeft dat twee keer groter is dan dat van de mens. Bovendien kan een hond geluiden op een veel grotere afstand dan wij waarnemen. Dus wanneer jij op de bank zit en buiten een luide knal hoort, zal de hond deze knal waarschijnlijk als een donderslag ervaren. Daarbij zijn wij als mensen ons bewust van wat het is. Oh, het is maar vuurwerk, dat doet geen kwaad. Een dier weet dat niet!

Katten en honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen de gekste capriolen uithalen. Helaas zijn ons meerdere gevallen bekend waarin dit slecht afliep. Zo kennen wij verhalen waarbij dieren op oudjaarsnacht in paniek het huis ontvluchtten en midden in het vuurwerk terecht kwamen. Dat willen we zeker niet zien gebeuren! Bovendien levert de vuurwerkangst bij uw huisdier, ook vaak voor de baasjes veel stress op. Om de angst bij uw huisdier te verminderen zijn er meerdere opties. Rustgevende medicijnen is er één, maar je kunt ook voor een andere aanpak kiezen.

Trainen is ook een optie. Je kunt op youtube filmpjes opzoeken van vuurwerk en die steeds luider afspelen op bijvoorbeeld de televisie. Blijf daarbij zelf rustig, en ga bijvoorbeeld met je hond of kat spelen, of ze brokjes voeren. Des te meer je zelf rust uitstraalt, des te meer je huisdier die rust zal overnemen, en knallen en flitsen zal associëren met ‘geen gevaar’. Bedenk wel dat je hiermee op tijd moet beginnen, dus al rond november, zeker als je dier al angstig is voor vuurwerk. Als je dier al angstig is, zal het mogelijk een tijdje duren voor je dier eraan gewend is. Er zijn ook cursussen die samen met je dier te volgen zijn.

Tegenwoordig zijn er steeds meer vakantieparken die rond 31 december een logeerarrangement aanbieden, speciaal voor huisdiereigenaren. Zo kan jij je lekker met je huisdier verstoppen in het bos; het ontwijken van vuurwerk is natuurlijk geen permanente oplossing tegen de angst.

Wanneer je huisdier bang is voor vuurwerk is het zaak hier serieus mee om te gaan. Je kunt altijd langskomen bij de kliniek en advies over dit onderwerp. Samen kijken we naar de beste oplossing voor je huisdier. Is de vuurwerkangst echt hevig en gevaarlijk, dan gaan we een permanente oplossing zoeken. Is de angst controleerbaar, dan zijn rustgevende middelen wellicht voldoende en een prima oplossing.