Vroegcastratie is het laten ‘helpen’ van een hond als deze jonger dan zes maanden is. Onder vroegcastratie verstaan we zowel de castratie van het mannetje als de sterilisatie van het vrouwtje. In Nederland voeren de meeste dierenartsen deze ingreep uit vanaf zes maanden. Echter, een nieuwe tendens is om puppy’s en kittens al te helpen op een leeftijd vanaf slechts zes of acht weken oud. Dit omdat dieren jonger dan zes maanden soms al vruchtbaar zijn en hebben de kans een nestje te krijgen. Bovendien geven asielen er de voorkeur aan dieren uit te plaatsen als ze al geholpen zijn. Op deze wijze kan de overpopulatie van honden en katten beter in de hand gehouden worden. Er zullen minder dieren op zoek moeten naar een nieuw baasje, of bij gebrek aan baasjes soms zelfs letterlijk afgedankt worden.

Dierenkliniek Animalis is een groot voorstander van vroegcastratie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de anesthesie die tegenwoordig gebruikt wordt zeer veilig is voor puppy’s en kittens vanaf zes weken oud. Onderzoek van de afgelopen 20 jaar heeft bewezen dat de psychologische effecten van vroegcastratie niet anders zijn dan deze op latere leeftijd. De sterilisatie op jonge leeftijd is zelfs veiliger, gemakkelijker en sneller uit te voeren door de dierenarts. Dit omdat het zeker is dat het dier niet loops of krols is, of dat ze niet toch per ongeluk gedekt is. Er zijn geen nadelige langetermijn effecten, in vergelijking met castratie of sterilisatie op latere leeftijd. Bovendien gelden dezelfde voordelen, zoals een zeer verkleind risico op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en storend seksueel gedrag. In de regel zien we dat jongere dieren veel sneller herstellen van de ingreep. Daarnaast is de napijn bij sterilisatie minder intens omdat het werk in de buik gemakkelijker is.

Dierenkliniek Animalis voert dan ook castraties en sterilisaties uit vanaf een leeftijd van ongeveer acht weken. U kunt uw pup ’s ochtends brengen voor de operatie en als uw dier geholpen is en weer wakker wordt, krijgt u een telefoontje over het verloop van de ingreep. In de loop van de middag kan uw huisdier weer naar huis als het helemaal goed wakker is. U krijgt van ons de benodigde informatie mee over de nazorg, en bij vragen kunt u ons altijd bellen.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken voor de sterilisatie of castratie van uw huisdier? Mail of bel ons dan