Wat adviseren wij als voeding voor konijnen?

Een gezond menu voor een konijn ziet eruit als volgt:

Hooi en gras

Hooi (gedroogd gras) is heel belangrijk, omdat het kauwen op hooi de kiezen gelijkmatig doet afslijten. Dat is nodig, omdat de kiezen en tanden van konijnen hun leven lang doorgroeien. Ook bevat hooi veel vezels, die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Goed hooi is bleekgroengeel van kleur en ruikt fris en kruidig. Geef minstens zoveel hooi als het konijn groot is. Om het hooi aantrekkelijker te maken, kun je het mengen met gedroogde kruiden.

Ook vers gras bevat veel vezels en is heel lekker. Knip of pluk gras op plekken waar geen vervuiling is door bv. honden of verkeer. Voer geen gemaaid gazongras, dat gist snel en veroorzaakt buikklachten

Groenten en kruiden

Groenten zijn lekker en gezond! Een paar blaadjes andijvie of witlof, een stuk wortel, een pluk wortelloof, een roosje broccoli of bloemkool, een stukje bloemkoolblad, een takje selderij of peterselie, vormen een gezonde lekkernij.

‘Wilde’ kruiden zoals paardenbloemblad en weegbree zijn favoriet bij veel konijnen. Pluk ze op een schone plek en spoel ze af met schoon water.

Voor gras, groenten en kruiden geldt: wissel af en voer niet te veel tegelijk. Als je konijn er niet aan gewend is, begin met een klein beetje en bouw dat langzaam op.

Wilgentakken en -twijgen (met blad) zijn fijn om aan te knabbelen. Begin ook hier met een klein stukje.

Pellets/brokjes

Konijnenvoer geef je het beste in brokjes (pellets): max. 20 gram per kilo konijn per dag, verdeeld over twee porties. Voer je gemengd voer (muesli), dan heb je kans dat je konijn alleen de lekkere calorierijke zaden opeet en de gezonde brokjes laat liggen. Dit veroorzaakt problemen met de ontlasting, en je konijn krijgt dan niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Geef je te veel brok, dan laat je konijn het hooi liggen en kan het last krijgen van zijn darmen.

Fruit en snoepjes

Fruit zoals appel bevat veel suiker; dus geef dit beperkt. Af en toe een klein stukje of een paar schillen is al een echte traktatie. Een schijfje komkommer vinden konijnen vaak ook lekker. Zoals met alle snoep geldt: wees er karig mee. Geef geen knabbelstaven, die zijn ongezond; ze bevatten te veel koolhydraten. Ook knaagstenen zijn ongezond; die bevatten te veel calcium wat problemen kan geven met de urinewegen. Een lijnzaadbrokje of kruidenbrokje is net zo lekker!

Samen eten is het gezelligst! Als je konijn alleen is, denk er eens over na een maatje voor hem/haar te zoeken. Een konijnenopvang zal je daar graag bij helpen.