Als dierenarts krijgen wij dagelijks vragen over vlooien, en vooral over de bestrijding van vlooien bij de hond en de kat.

Parasieten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen door vlooien worden bezocht.

2 Soorten vlooien

Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien voor: de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

De cyclus van de vlo

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst bloed gegeten hebben Vervolgens legt zij elke dag enige tientallen eitjes in de vacht van je dier. In haar hele leven kan een vlo wel duizend eitjes leggen! Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus duurt gemiddeld een week of 6.

Huisdier en omgeving

Zoals je hiernaast kunt zien, zijn volwassen vlooien maar het kleinste topje van de ijsberg!
Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Daarom is het belangrijk om de omgeving, zeker als je erg veel last hebt van vlooien, niet te vergeten.

Waarom een vlooienmiddel?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk:  Vlooienbeten zijn pijnlijk en geven jeuk. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt, net als bij muggenbeten bij de mens. Veel dieren gaan daarom zichzelf daarom krabben en bijten.
  • Wormen:  Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook mensen kunnen op deze manier de worm krijgen.
  • Vlooienallergie : Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Ze krabben en bijten zichzelf dan tot bloedens toe.

Ik heb een vlooienmiddel gebruikt maar de vlooien zijn er nog!

Sommige vrije verkrijgbare vlooienmiddelen zijn helaas niet meer heel even werkzaam. De vlooien zijn daar resistent tegen geworden. Wij hebben altijd de meest up to date vlooienmiddelen beschikbaar. We hebben naast pipetten en tabletten tegen vlooien ook spray beschikbaar om je huis grondig mee te ontvlooien.

Heb je nog vragen over vlooien en hun bestrijding, dan kan je altijd langskomen, bellen of mailen.