Geachte baasje,

uw dier is vandaag onder narcose geweest en geopereerd. Enkele belangrijke zaken:

Slaperig

Uw huisdier is wakker genoeg om naar huis te gaan, maar kan de rest van de dag nog wel slaperig zijn. U dient uw dier weg te houden bij het trappenhuis, zodat het niet kan vallen. Ook is het verstandig geen kinderen bij uw dier te laten, vanwege mogelijke schrikreacties. Betreft uw dier een hond, dan is het zeer verstandig deze aangelijnd te houden met uitlaten.
Uw dier kan enkele dagen schor zijn, doordat er tijdens de narcose een adembuisje in de keel is geweest. Dit geldt met name voor grotere honden.

Eten/ drinken

Uw dier mag nog niet eten vandaag; Door braken kan er namelijk eten in de luchtpijp komen, wat gevaarlijk kan zijn na narcose. Drinken mag onder uw toezicht, met kleine beetjes tegelijk. 

Als uw dier goed wakker is mag het aan het eind van de dag een paar brokjes, maar zeker geen volle bak voer. Hij of zij kan namelijk nog misselijk zijn en zich erin verslikken.

(Pijn)medicatie

Tijdens de operatie heeft uw dier een pijnstillende injectie gekregen. Als uw dier onrustig is, is dit meestal de uitwerking van de narcose en niet de pijn. Als u medicijnen heeft meegekregen volg dan de dosering op die op de verpakking staat.

Hechtingen

Het kan zijn dat uw dier hechtingen heeft. Zelfs bij inwendige hechtingen adviseren wij u om de wond 10-14 dagen te beschermen tegen overmatig likken door uw dier, zodat de wond niet geïnfecteerd raakt. Ziet u uw dier veel aan de wond likken of bijten, meldt dit dan en vraag bij ons om een rompertje of kraag. Enkele dagen wondzwelling bij sterilisatie- en castratiewonden is normaal, net als kleine hoeveelheden roze gekleurd of kleurloos wondvocht. Twijfelt u echter, neemt u dan contact met ons op voor een controle-afspraak. Hechtingen lossen meestal zelf op. Moeten er hechtingen verwijderd worden dat maken we met u een afspraak om die te verwijderen.

Gewicht

Na sterilisatie of castratie verbruiken dieren minder energie en neigen hierdoor aan te komen. Overgewicht is een groeiend probleem bij huisdieren en kan zorgen dat het dier minder lang leeft en op te jonge leeftijd kwaaltjes krijgt.

Wij adviseren daarom om in ieder geval 1/3 minder te geven dan wat u gewend was.

Het is belangrijk dat het dier maar 2 eetmomenten heeft op de dag. ‘s Morgens en ‘s avonds mag uw dier een bakje voer, maar als hetklaar is en het niet heeft leeggegeten haalt u het bakje weg.

Snacks en beloningssnoepjes tussendoor mogen, maar dit trekt u dan af van de hoeveelheid voer in het bakje ‘s morgens en ‘s avonds.

Facebook

Vaak proberen we als er even tijd is een foto te maken van uw dier, soms tijdens de operatie maar ook bij het wakker worden uit de narcose. U kunt deze aantreffen op www.facebook.com/dkanimalis . Kijkt u even of uw dier erbij zit?

Vragen?

Heeft u vragen voor ons of heeft u advies over uw huisdier nodig, belt of mail ons dan. Wij staan u graag te woord.