Help, mijn konijn eet niet! (en het is ook nog weekendโฆ)
Dit is een vervelende situatie, want een konijn dat niet eet is een spoedgeval! In het weekend is onze kliniek gesloten. U zult dan naar een spoedarts moeten voor behandeling. Helaas zijn niet alle dierenartsen even ervaren/kundig in het behandelen van konijnen. Soms worden onnodige en kostbare diagnostische middelen ingezet.
Daarom vindt u hier een protocol voor de medische spoedbehandeling van een konijn dat niet wil eten. NEEM DIT PROTOCOL MEE NAAR DE SPOEDARTS (Anicura Rijswijk, 085-483 1300, Evidensia Den haag 070-206 0900, Anicura Rotterdam Ommoord, 010-420 6666 of Evidensia Barendrecht 085-487 7090
DRING EROPAAN DAT DE ARTS UW KONIJN VOLGENS DIT PROTOCOL BEHANDELT!
U kunt de arts ook verwijzen naar onze website, waarop dit protocol te vinden is.
Als er โ na behandeling โ onvoldoende verbetering is, neem dan z.s.m. kontakt op met ons op de eerstvolgende werkdag.
<< download het protocol hier >>
Hebt u zelf medicatie in huis?
Bent u een ervaren konijnenbaasje en hebt u zelf pijnstilling (Novacam hond, sterkte 1,5 mg/ml) en Cisaral Drops (darmstimulans) in huis? Geef dan als startmedicatie:
- * 1 ml Novacam per kg lichaamsgewicht
- * 0,5 ml Cisaral per kg lichaamsgewicht.
Voorbeeld: een konijn van 2 kg geeft u dus 2 ml Novacam en 1 ml Cisaral in het bekje.
Als de buik van uw konijn niet bol en opgezet aanvoelt, kunt u m.b.v. een spuitje 5-10 ml dun dwangvoer geven (papje van Critical Care of in warm water geweekte brokjes). Weigert uw konijn het dwangvoer of wil het dier het voer niet doorslikken, dring dan niet aan en stop ermee.
Wil uw konijn na 2 uur nog steeds niet zelf eten? Ga dan naar de spoedarts voor behandeling volgens het spoedprotocol. Injecties (gegeven door de dierenarts) werken beter en veel sneller en uw konijn heeft snelle behandeling nodig!
Als het buiten koud is, haal een buitenkonijn dan naar binnen.