Vandaag is uw konijn bij ons gesteriliseerd. Dit houdt in dat zowel de eierstokken als de baarmoeder bij haar zijn verwijderd.

In deze brief leest u waar u rekening mee moet houden de komende dagen.

Zorg ervoor dat er bodembedekking in het hok ligt die niet aan de wond kan kleven. Dus liever geen zaagsel, maar wel kranten, handdoeken of ecobed.
U mag uw konijn direct weer eten en drinken geven.
Een pas geopereerd konijn kan zichzelf niet goed warm houden. Een buitenkonijn moet daarom tot ongeveer een week na de ingreep binnen worden gehuisvest, pas daarna mag zij weer naar het buitenhok. Probeer overmatig springen en spelen te voorkomen in verband met de wondgenezing; beperk dus de bewegingsvrijheid.
Als ze een vriendje heeft mogen ze in principe meteen herenigd worden; konijnen herstellen in de regel sneller als ze samen zitten. Er kan tijdelijk wat onrust in de rangorde tussen de dieren zijn, in dat geval moet u wel ingrijpen en ze even apart zetten.

Hechtingen:

De hechtingen zitten onderhuids en lossen vanzelf op. De meeste konijnen zullen niet aan de operatiewond likken of knabbelen; gebeurt dit wel, dan kunt u (tegen betaling) een Medical Petshirt (rompertje) mee krijgen. Controleer de eerste dagen regelmatig de operatiewond. Er kan kort na de operatie nog wat helder of helderroze wondvocht uit de wond komen. Er mag geen pus of bloed uit de wond komen. Enige wondzwelling komt regelmatig voor en is niet verontrustend. Bij twijfel kunt u altijd bellen. 

Medicijnen:

U hebt de volgende medicijnen meegekregen:

O    Novacam (pijnstiller): start de dag ná de operatie, 1 maal daags de voorgeschreven dosering gedurende minimaal 5 dagen

O    Cisaral (darmstimulans): start de avond op de dag van operatie, 3 maal daags de voorgeschreven dosering.

O    Critical Care (dwangvoeding), 3 – 4 maal per dag minimaal 10 – 15 ml per keer; grote konijnen 20 – 30 ml per keer

Waar moet je op letten?

Kort na de operatie krijgt de voedster van ons darmstimulerende medicatie en dwangvoeding. Eenmaal thuis moet zij binnen een paar uur zelfstandig eten, maar vaak is dit niet het geval. Dan moet u meermaal daags gaan dwangvoeren met een spuitje. Dit kan met bijv. Critical Care of Recovery Supreme®, totdat het dier zelf weer eet. Het is heel belangrijk dat een konijn voldoende voeding binnenkrijgt, anders ontstaat een levensbedreigende darmstilstand. Meer uitleg over hoe u dwangvoeding kunt geven vindt u hier . Bied uw konijn vers groenvoer (bv. andijvie, wortelloof) en kruiden (bv. peterselie) aan om haar tot eten te verleiden. Als zij weer zelfstandig eet kunt u stoppen met de dwangvoeding. Wil zij na twee dagen dwangvoeren nog steeds niet zelf eten dan moet zij door ons gecontroleerd worden.

Na 24 – 48 uur moeten er ook weer keuteltjes komen. Het kan zijn dat de eerste keuteltjes na de operatie kleiner zijn dan normaal. Normaal gesproken zullen de keutels binnen enkele dagen weer hun normale grootte hebben. Ziet u binnen 48 uur nog geen ontlasting? Neem dan contact met ons op.

Uw konijn heeft bij ons onderhuids vocht toegediend gekregen, door middel van een infuus. Dit versnelt het herstel. Soms is dit vocht nog zichtbaar of voelbaar onder de buik na een dag, het voelt dan als een ballonnetje met water. Dit wordt binnen een paar dagen opgenomen door het lichaam. Als uw konijn de eerste dag nog niet wil drinken is dit geen probleem.

In alle gevallen geldt:

Neem bij twijfel telefonisch contact met ons op!

Tel 015-7370135